De inschrijving voor TwenteMove2Social deel II is vanaf nu geopend!

Het regionale ondernemersprogramma TwenteMove2Social roept ondernemers en inwoners in Twente op hun ideeën om op ondernemende wijze maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden, in te sturen. De meest veelbelovende inzendingen maken kans om het idee met experts uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid door te ontwikkelen naar een business case. En uiteindelijk in een sociale onderneming.

Hoe werkt het
Twente Move2Social roept iedereen in Twente op om ideeën aan te leveren die positieve maatschappelijk impact hebben. De online inschrijving is nu geopend op www.twentemove2social.nl. De partners van Twente Move2Social selecteren de meest kansrijke ideeën, met een maximum van twaalf. Direct aansluitend volgen de (startende) sociaal ondernemers een intensief ontwikkelprogramma met workshops, expertmeetings en business coaching door experts. Het resultaat is een business case: een plan dat het idee omzet in een sociale onderneming. Deze business cases pitchen de deelnemers aan een financieringstafel waar publieke én private investeerders zitten. Goede business plannen krijgen zo mogelijk toegang tot kapitaal zodat de inzenders ook daadwerkelijk van start kunnen gaan met hun sociale onderneming.

Inzendingen kunnen online ingediend worden, tot 15 juli, op deze website www.twentemove2social.nl

Ideeën voor sociaal maatschappelijke problematiek
Maatschappelijke vraagstukken, waar denken we dan aan? Ouderen die vereenzamen. Mantelzorgers die gebukt gaan onder de grote zorgdruk en uitvallen op het werk. Toenemende luchtvervuiling door autorijden of een groeiende afvalberg vanwege niet-duurzame productieprocessen. Ondernemers en inwoners die oplossingen bedenken voor dit soort sociaal-maatschappelijke issues kunnen er een sociale onderneming van maken en banen creëren. Via TwenteMove2Social kan dat dus met behulp van experts vanuit bedrijfsleven, overheid en onderwijs

Twente Move2Social deel I leverde al 48 ideeën!
In Twente leven veel creatieve ideeën die maatschappelijke impact bevorderen. Zo bleek uit de eerste inschrijvingsronde in februari. TwenteMove2Social ontving maar liefst 48 unieke ideeën voor o.a. werken met mensen met een beperking, het bevorderen van langer zelfstandig thuiswonen en slimmer omgaan met afvalstromen. Uiteindelijk zijn er elf kansrijke ideeën geselecteerd. De elf sociaal ondernemers – met of zonder personeel, startend of doorgewinterd – hebben het programma inmiddels doorlopen en zijn enthousiast over de inhoud.

Ervaring van Gerrit de Weerd van Farm Food Hondenvoeding:
“We hebben best wel getwijfeld om mee te doen aan TwenteMove2Social. Ons familiebedrijf bestaat al meer dan 30 jaar en we werken al jaren tot volle tevredenheid met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het programma heeft ons onder meer geleerd hoe we ook in de toekomst nog beter in contact kunnen komen met de gemeente en andere overheidsinstellingen. Bovendien heeft het programma ons geleerd hoe wij het sociaal ondernemerschap nog beter kunnen integreren in ons bedrijf. Dat was ons alleen nooit gelukt. We zijn blij dat we meegedaan hebben en kunnen iedereen met een goed idee en een sociale hart aanraden om zich in te schrijven!

Ervaring van Annemieke Koster van Enschede Textielstad:
“Ruim drie jaar geleden startte ik een duurzame weverij in Enschede. Omdat ik al een tijdje bezig ben had ik toen ik aan Move2Social startte al een uitgewerkt businessplan en klantenbestand. Met deelname aan het traject hoopte ik vooral voor mezelf scherp te krijgen welke vervolgstappen ik moet ondernemen om met name op personeelsgebied mijn bedrijf te laten groeien. De trainingen die ons in het Move2Social traject werden aangeboden en de gesprekken met gelijkgestemde sociale ondernemers zijn voor mij heel waardevol geweest. Ik heb mijn businessplannen kunnen aanscherpen en hierin meer focus kunnen aanbrengen door de praktische tips die door de mede-ondernemers, mijn businesscoach en de trainingen werden aangereikt.”

Ervaring van Jeffrey Reuver van Hassing Totaalstoffering:
Jeffrey heeft een creatieve manier voor het hergebruik van zijn bedrijfsafval bedacht en ontwikkeld. “Deelname aan TwenteMove2Social biedt structuur en is heel goed voor je netwerk. Je kunt met elkaar sparren, je leert van elkaar en zo ontstaan er – als positief neveneffect – weer crossovers.”