Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan het programma van Twente Move2Social over hun sociale onderneming. Deze week een interview met (v.l.n.r.) Gijs en Peter van der Zande van The Lagom Groep en Dorien Sambros van Match-ED

Twente Move2Social is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Dag vier van het programma vond plaats bij de Rabobank Enschede-Haaksbergen en stond in het teken van financiën en ondernemen vanuit waarde.

Wat doet jullie onderneming?

Peter: “The Lagom Group, kortweg Lagom, werkt met talenten uit de doelgroep hoogbegaafd, die zich wel of niet bevinden in het autisme spectrum. Allemaal komen zij uit de situatie ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Lagom maakt gebruik van hun denkvermogen en het anders denken om ingewikkelde vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en de overheden te beantwoorden met werkbare oplossingen. In de aanpak van Lagom staat het talent centraal. Zij krijgen dan ook de ruimte om te werken aan eigen ideeën en hun sociale ontwikkeling. Lagom staat voor sociale betrokkenheid en verantwoordelijkheid, maar ook voor het leveren van een kwalitatieve hoge dienstverlening. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de sleutel is om onze talenten een toekomst te geven in onze samenleving.

Dorien: “Met mijn onderneming zorg ik ervoor dat ervaringsdeskundigheid toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht of het voor bedrijven, instellingen, scholen, overheden of particulieren is. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf een levens ontwrichtende situatie hebben meegemaakt, bijvoorbeeld door psychische klachten of verslaving, en hun ervaring en kennis willen inzetten om anderen te helpen. Met mijn onderneming zorg ik voor de juiste ervaringsdeskundige op de juiste plek. Ik help enerzijds mensen die in contact willen komen met een ervaringsdeskundige aan de juiste match. Anderzijds wil ik het voor ervaringsdeskundigen* makkelijker maken om voor zichzelf te beginnen en in contact te komen met klanten/cliënten.

Welke impact proberen jullie te maken?

Peter: “Een succesvol Lagom heeft een brede impact. Zo willen wij bewerkstelligen dat de mensen uit onze doelgroep hun talenten kunnen inzetten om een zelfstandige positie te krijgen in de samenleving. Niet meer afhankelijk te zijn van gemeenschapsgelden, van nut zijn door hun bijdrage en in contact komen met anderen. Hun welbevinden zal ook een positief effect hebben op de mensen in hun directe leefomgeving. Het effect is uiteindelijk merkbaar bij het talent, de directe leefomgeving en in de samenleving. Voor het bedrijfsleven en overheden komt een ongelofelijke bron aan denkkracht beschikbaar zonder dat men zelf hoeft te investeren in aanpassingen op werkplek en -vloer, begeleiding en het continue uitdagen van de desbetreffende medewerker. Zij kunnen zich focussen op hun cure business en door inzet van Lagom’ talenten oplossingen genereren en gelijktijdig een sociaal maatschappelijke bijdrage leveren.”

Dorien: “Met de gerichte inzet van ervaringsdeskundigheid kan op vele manieren een gedeelte van de hulpverlening verbeterd worden. Het belangrijkste is dat de drempel naar hulp wordt verkleind en dat er gemakkelijke passend hulp kan worden geboden. Met mijn onderneming wordt de toegang tot de ervaringskennis van de ervaringsdeskundigen gemakkelijker en is die kennis niet meer alleen beschikbaar voor cliënten binnen de GGZ. Er is een grote groep die baat heeft bij ervaringsdeskundigen, denk bijvoorbeeld aan de gerichte voorlichting die de ervaringsdeskundige kunnen bieden aan jongeren die worstelen met mentale problemen en aan werknemers met een burn-out.”

Wat is tot nu voor jou de belangrijkste les van Twente Move2Social?

Peter: “Er zijn een aantal belangrijke lessen die wij tot nu toe zelf binnen het project toepassen. De eerste is het feit dat er binnen handbereik ongelofelijk veel informatie, kennis en ervaring is. Dus kijk om je heen en zoek het niet altijd in de verte. Daarnaast moet je ook enigszins assertief zijn om het contact aan te gaan, door te vragen en, als je denkt dat het van meerwaarde kan zijn voor nu of later, de verbinding te leggen. Juist achter de aangereikte contacten van coaches, sprekers en participanten ligt een rijk en waardevol netwerk. En soms vanuit een verrassende hoek.”

Dorien: “Zelf ben ik ook ervaringsdeskundige en voor mij is binnen het ondernemen echt alles nieuw. Na 23 jaar GGZ-cliënt te zijn geweest is dit een hele andere wereld waar ik in stap. Wat Twente Move2Social mij vooral leert is dat er mogelijkheden zijn. Dat er mensen zijn die je op allerlei gebieden willen helpen en ondersteunen. Naast alle kennis die ik krijg, is het vertrouwen krijgen in mijzelf en in anderen voor mij ontzettend belangrijk.”


Wilt u meer weten over het Lagom-concept en wat het kan bijdragen aan uw organisatie kijk dan op onze website www.thelagomgroup.com of maak een afspraak met een van de initiatiefnemers Gijs of Peter van der Zande (peter @ thelagomgroup.com