Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan het programma van Twente Move2Social over hun sociale onderneming. Deze week een interview met (v.l.n.r.) Britta Peters-Frölich van Kikkerik, even ikke, Monique Schuchart van Beweeg & Zo en Tom Comman van het Noaberhoes.

Twente Move2Social is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Dag zes van het programma vond plaats in bij de Saxion Hogeschool in Enschede en stond in het teken van het het meten van impact.

Wat doet jullie onderneming?

Tom: “Met de sociale cohesie is het in mijn wijk het Windmolenbroek in Almelo matig gesteld. Het Noaberhoes is een burgerinitiatief dat wil proberen om daar verandering in te brengen. Met dit initiatief willen we een laagdrempelige, gezellige ontmoetingsplek realiseren van en voor wijkbewoners waar Iedereen, jong, oud, valide of mindervalide terecht kan. De sfeer van de ontmoetingsruimte zal ergens tussen een huiskamer en een Grand café komen te liggen. Het geheel zal volledig gerund worden door vrijwilligers. Naast de ontmoetingsruimte waar thee, koffie, fris en koek geserveerd zal worden zullen ook activiteiten opgestart worden die ontmoeting stimuleren en mensen letterlijk en figuurlijk over de drempel zullen trekken. Inmiddels is van diverse fondsen zoveel subsidie ontvangen dat we een pand bij ons winkelcentrum hebben kunnen huren en we na een verbouwing begin maart volgend jaar ook daadwerkelijk open kunnen gaan.”

Britta: “Kikkerik, even ikke biedt mindfulness voor kinderen via de training ‘Aandacht werkt’ die ontwikkeld is door Eline Snel en ‘Lessen in geluk” volgens de methodiek van de Gelukskoffer. Kikkerik, even ikke koppelt deze theorie aan de praktijk en geeft kinderen , ouders/ verzorgers van kinderen en bijv. leerkrachten kennis mee waar je direct mee aan de slag kunt. Bij de Kikkerik-trainingen gaat het niet om het veranderen van gedachten en gevoelens, maar om het anders “kijken” naar je gedachten en gevoelens. Kikkerik, even ikke zet ieder kind in zijn/ haar eigen kracht en laat je lekker voelen in je lijf.

Monique: “Beweeg & Zo daagt ouderen uit om te bewegen voor meer vitaliteit en zorgt ervoor dat men elkaar kan ontmoeten in een gezellige sfeer. Dit doen wij door met elkaar actief te gaan gamen voor grote schermen dmv spelcomputers met kinect op locatie. We skiën, bowlen, tennissen en doen adventuregames. In de pauze schenken we koffie en thee en is er tijd voor een gezellig praatje.”

Welke impact proberen jullie te maken?

Tom: “Het Noaberhoes zal de eerste en op dit moment enige ontmoetingsvoorziening in onze wijk zijn waar je dorstig of gezellig een kopje koffie kunt drinken (In het Windmolenbroek is geen enkel café of restaurant). We hopen met ons project de sociale cohesie in de wijk te verbeteren en de onderlinge betrokkenheid tussen de burgers van onze wijk te vergroten.”

Britta: “Kikkerik, even ikke wil investeren in het welzijn van kinderen, zodat zij vanuit innerlijk vertrouwen verschil durven te maken in de wereld en hun eigen koers durven te varen. Kinderen die in zichzelf geloven zijn in staat om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen geluk, maar ook voor het geluk van de ander. Kinderen zijn pas in staat samen te werken, samen te leven en goed te zijn voor de ander en de wereld als het goed gaat met het kind zelf. Kikkerik, even ikke wil kinderen leren zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren, te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf en zich staande te houden in deze veeleisende 21ste eeuw? Samen met Kikker Mik (Moppie van Miranda Smit van Keulen) leer ik kinderen de constante stroom van prikkels te stoppen, op adem te komen en te voelen wat nodig is, nu op dit moment. Kinderen leren vriendelijke aandacht geven aan de gedachten en emoties en aan de signalen uit hun lichaam. Leren om niet altijd op de ‘automatische piloot’ te staan.

Monique: “Het wegvallen van een werkkring, dierbaren en het achteruitgaan van lichamelijke gesteldheid, maakt dat veel ouderen in een sociaal isolement terecht komen. Gamenastiek zorgt ervoor dat ouderen, vitaal en minder vitaal, met plezier bewegen en daarmee werken aan hun gezondheid. Het feit dat deze activiteit in groepsverband plaatsvindt, maakt dat je je niet zo alleen voelt en het brengt nieuwe contacten, inzichten, kansen en gezelligheid. Blijven bewegen en socialiseren is voor het behoudt van een goede kwaliteit van leven van belang!”

Wat is tot nu voor jou de belangrijkste les van Twente Move2Social?

Tom: Als een van de initiatiefnemers en huidige voorzitter van het Noaberhoes heb ik in twee jaar tijd zo’n grote leercurve doorlopen dat ik deel heb kunnen nemen aan de TM2S cursus. Deze cursus beleef ik als een soort snoepwinkel op het gebied van ondernemen en dan met name sociaal ondernemen. Het geeft een netwerk dat ertoe doet en waarin mensen van hoge kwaliteit rondlopen op diverse gebieden. Deze kwaliteit maakt enthousiast maar ook de opbouwende contacten met medecursisten. Dingen gaan niet vanzelf, de cursusleiding grijpt je bij de kladden en is soms best streng maar helpt je om goede stappen te zetten in je ondernemerschap.

Britta: “Door het schrijven van een ondernemersplan( onderdeel van het programma van Twente move2social) ben ik zakelijk veel wijzer geworden. Het was niet altijd makkelijk en ben zelf met mijn “denkhoofd” in discussie gegaan ( iets wat ik met de kinderen in mijn training ook zo vaak doe) en heb mogen ervaren hoe het is om mezelf even te verliezen, echter mezelf ook weer te kunnen vinden in en de focus daar te hebben en te houden in waar mijn talent en passie ligt. Wat maakt dat ik een hoopvolle toekomst tegemoet zie waarin de levensvatbaarheid van mijn onderneming vergroot is en ik meer naamsbekendheid/ podium voor Kikkerik, even ikke heb gecreëerd.”

Monique: “Twentemove2social reikt veel informatie aan, vanuit verschillende invalshoeken. Dit helpt mij bij het opzetten van mijn ondernemingsplan. De opgedane contacten zijn waardevol en ik maak dankbaar gebruik van hun advies, bemiddeling en het verkrijgen van de juiste inzichten om mijn dienst zo goed mogelijk te kunnen aanbieden. Het kunnen sparren met de andere deelnemers van Twentemove2social is heel prettig en zorgt voor kansen!”